duminică, 3 iulie 2011

Chaine de Belledonne

Pentru mai multe info http://www.refuges.info/nav.php
Lant muntos cu o lungime ≈60km si 10 km latime:
§ Masivul Belledonne, orientare N – S, delimitat de valea Romanche (S) si Pas de la Coche (N). Grand Pic de Belledonne (2978 m) – alt max.
§ Masivul Sept Laux : SV- NE de la Pas de la Coche la Col de la Croix. Rocher Blanche (2927m);
§ Masivul Allevard : S - N de la Col de la Croix la Vallée de l'Arc. Puy Gris (2908m).
O zona minunata, vreme buna si asa de multe flori ..cum n-am vazut niciodata...peste tot pe dealuri, vai, pe culmi, cu indrazneala printre stanci la 2500...in buchetele, in combinatii de culori vesele, fiecare cu povestea lor. Dupa cum se vede si in fotografii sunt o multime de lacuri. Am ramas uimita de frumusetea locurilor(momentan nu ma pot exprima) tot ce pot spune e ca ramaneam de fiecare data bouche baie (gura casca) la fiecare peisaj ce mi se deschidea in fata ochilor. Raiul cred ca tre sa fie asa.
Despre traseu. Partea proasta e ca vineri am pornit tarziu pe traseu (10h) si a trebuit sa fiu la 19h la tren sambata.
In prima zi as fi vrut sa ajung de la Croix de Chamrousse la Hebert du Mousset peste Col de Freydane si Lac Blanc, nu stiam de conditia zapezii si daca pot trece asa ca am ales varianta mai lunga dar sigura pe la Col de la Sitre.
A doua zi aveam in plan traseul de la Habert Mousset pana la Refuge des 7 Laux dar am pus pe primul loc Croix des Belledonne (pentru ca e o priveliste minuntata) asa ca pornesc la drum hotarata sa continui doar daca aveam conditii bune de mers. Partea buna a fost ca traseul trece chiar pe la baza ghetarului Freydane (adica nu a trebuit sa-l traversez ci doar sa-l ocolesc) si pana sus pe varf nu au a fost decat 1-2 portiuni cu zapada spre Col de Belledone si dupa. Daca stiam ca e accesibil, vineri puteam sa fac prima varianta pe la Ghetar si sa imi ramana sambata drumul spre 7 Laux. N-am reusit, da-i bine si asa.
1 Iulie 2011
Le Recoin de Chamrousse - Croix de Chamrousse (2253m) – Lac Roberts – Lac Leama- Lac Longet – Refuge de la Pra - Lac du Domenon (Mic si Mare) – Lac du Crozet – Lac si Col du Loup -Col de la Sitre - Habert du Mousset (1718m)
Pentru a ajunge la Habert du Mousset din Col de la Pra aveam 2 variante:
  1. Lacs du Doménon, le Col de Freydane, le Glacier de Freydane, Lac Blanc- HMousset
  2. Lac du Crozet, Col du Loup, Col de la Sitre - HMousset.
Intentionam sa aleg prima varianta, din cauza timpului am facut doar dus intors din Col de la Pra pana la Lacurile Domenon si am revenit pe traseul 2 (GR 549).
Lacs Robert Le Grand Van
Pedicularis ascendens Gaudin

Centaurea montana L. (Centauree des montagnes, bleuet des montagnes, barbeau bleu)

Pytheuma - una din multele si nu stiu exact care
Sempervivum montanum L. asta mica roz Lac Leama Lac Longet Refuge de la Pra


Lac du Petit Domenon Lac du Crozet Dents +Lac du Loup

Thlaspi rotundifolium Gaud. subsp. rotundifolium
Adenostyles leucophylla Schleich.
Linum alpinum Jacq.
Vedere inspre Grand Lance de Domene dinspre Col de la Sitre (da nu se vede nimic:p)
Habert du Mousset - refugiu non-garde, rudimentar dar nici nu-mi trebuie mai mult. In aceeasi vale se afla si Refugiul Jean Collet (refugiu pazit), putin mai sus. Pentru mine sunt 2 categorii de refugii: care se platesc si care nu se platesc:D
!!Aquilegia alpina L. Familia Ranunculaceae - gant de Notre Dame, cornette des Alpes
2 Iulie 2011
Habert du Mousset – Lac Blanc (2161m) – Ghetarul Freydane – Col de Freydane – Col de Belledonne – La Croix de Belledonne (2926m) – intoarcerea pe acelasi traseu – Refuge Jean Collet (1952m) – GR 549B pana la Brignoud.
Spre Parc Regional de la Chartreuse
Soarele rasare peste Col de la Balmette. Tot din Col de la Balmette se porneste spre Grand Pic de Belledonne spre dreapta pe o creasta inaccesibila pentru mine asa ca ma multumesc sa urc pana la Croix de Belledonne.

! Ranunculus glacialis L.
Lac de Belledonne de la Croix de Belledonne, de unde se mai vede si parte din Ecrins si les Grande Rousses chiar in fata.
Continuarea crestei spre Nord
Lac Blanc + Glacier de Freydane de la stanga la dreapta Grand Pic, Pic Central si Croix de Belledonne din Col de Freydane
Ghetarul Freydane

Silene Acaulis (L.) Jacq ?

Armeria Alpina Willd.

Saxifraga bryoides L.

Minuartia sedoides (l.) hiern. ?
Lac Blanc unde am poposit mult si bine, ca si asa sa fi pornit spre 7 Laux era imposibil e drum lung si lumea zice ca tre sa 0 iau la drum dis de dimineata. ramane pe alta data
Pradisea lilastrum L. Bertol.
Cata casa Refugiul Jean Collet

Pensees perdues sur la route
Pensees des Alpes
Partea II
de la Refugiul Jean Collet spre Nord ramane pe alta data.
P.S. Revin cat de curand cu denumirile floricelelor :D promit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu